sobota, 15 marca 2014

Pomidorowe krewetki z fasolą

Pyszne danie, które jest świetną alternatywą dla tych, którzy lubią fasolkę po bretońsku i jednocześnie są na diecie. Jeżeli ktoś nie jest przekonany do połączenia wykwintnych krewetek z pospolitą fasolką, bez obawy - jest to naprawdę pyszne i odżywcze danie! I co najważniejsze robi się je błyskawicznie!

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - ok. 20 minut.

Składniki:

250 g krewetek tygrysich (ja użyłam mrożonych z ogonkami),
biała fasola w puszce wraz z zalewą,
3 ząbki czosnku,
pieprz cayenne (ewentualnie papryczka chilli),
sól, pieprz,
dwie łyżki oliwy,
sok z cytryny,
ocet winny,
dwie łyżki dobrego koncentratu pomidorowego,
natka pietruszki.


Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i delikatnie go rumienimy. Dodajemy mrożone krewetki. Gdy krewetki puszczą wodę dodajemy cytrynę, sól, pieprz i pieprz cayenne - to danie ma być ostre i lekko kwaskowate, więc nie bójmy się tych przypraw. Chwilę wszystko razem gotujemy, dodajemy fasolę wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Całość doprawiamy octem winnym, a w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i gotowe!

Krewetki podajemy z brązowym ryżem i gotowanymi warzywami (np. z brukselką), które złagodzą smak ostrych krewetek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz