sobota, 15 marca 2014

Dorsz w sosie szpinakowo-serowym

Kolejne proste, smaczne i odżywcze danie. Dorsz jest niskokaloryczną rybą, a pieczony w piekarniku jest naprawdę pyszny. W połączeniu z sosem serowo-szpiankowym jest jeszcze smaczniejszy, chociaż bardziej kaloryczny -).

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - ok. 40 minut (bez czasu marynowania ryby). 

Składniki:

dla 2 osób 
ok. 500 g filetu ze świeżego dorsza (mrożony ze względu na dużą ilość wody nie nadaje się do piekarnika),
6 małych ziemniaków,
kilka różyczek brokułu, 
150 g szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale może być świeży),
kawałek ostrego sera - gruyere, gorgonzola,
pół szklanki mleka,
oliwa z oliwek,
cytryna
sól, pieprz,
pieprz cytrynowy, 
gałka muszkatałowa,
zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Filet z dorsza dzielimy na dwa równe kawałki, a następnie marynujemy solą, oliwą z oliwek, cytryną i pieprzem cytrynowym. Nie żałujemy cytryny, natomiast a z solą i pieprzem cytrynowym  nie przesadzamy. Zamarynowaną rybę wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 
Szpinak rozmrażamy (odparowujemy z niego wodę). Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy sery, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła prowansalskie i szpinak. Sos powinien być bardzo serowy, a gdy nie jest, dodajemy więcej sera. Chwilę gotujemy. 
Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w temp. 200 stopni z funkcją grill (rybka nam się pięknie zarumieni i przypiecze, a nie ugotuje) przez ok. 30 min. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Brokuły blanszujemy. 
Rybę, ziemniaki i brokuły wykładamy na talerze i polewamy sosem serowo-szpinakowym. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz