Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania - ok. 40 minut (bez czasu marynowania ryby).
Składniki:
dla 2 osóbok. 500 g filetu ze świeżego dorsza (mrożony ze względu na dużą ilość wody nie nadaje się do piekarnika),
6 małych ziemniaków,
kilka różyczek brokułu,
150 g szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale może być świeży),
kawałek ostrego sera - gruyere, gorgonzola,
pół szklanki mleka,
oliwa z oliwek,
cytryna
sól, pieprz,
pieprz cytrynowy,
gałka muszkatałowa,
zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Filet z dorsza dzielimy na dwa równe kawałki, a następnie marynujemy solą, oliwą z oliwek, cytryną i pieprzem cytrynowym. Nie żałujemy cytryny, natomiast a z solą i pieprzem cytrynowym nie przesadzamy. Zamarynowaną rybę wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Szpinak rozmrażamy (odparowujemy z niego wodę). Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy sery, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła prowansalskie i szpinak. Sos powinien być bardzo serowy, a gdy nie jest, dodajemy więcej sera. Chwilę gotujemy.
Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w temp. 200 stopni z funkcją grill (rybka nam się pięknie zarumieni i przypiecze, a nie ugotuje) przez ok. 30 min. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Brokuły blanszujemy.
Rybę, ziemniaki i brokuły wykładamy na talerze i polewamy sosem serowo-szpinakowym. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz