środa, 9 kwietnia 2014

Pieczone placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Odtłuszczone placki ziemniaczane pieczone w piekarniku, równie smaczne co tradycyjne, jednak dużo lżejsze i zdecydowanie mniej kaloryczne. Rumiane i pysznie chrupiące! Polecam!

Porcja dla 2 osób. 
Sposób przygotowania - ok. 40 minut. 

Składniki:

7 ziemniaków,
1 jajko,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
majeranek,
oregano,
ostra papryka, 
sól i pieprz.
odrobina oleju.

Sos pieczarkowy:

40 g pieczarek,
śmietana 12%,
pęczek natki pietruszki,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz,
pieprz cayenne,
gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko, drobno posiekany czosnek i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i oregano. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i lekko smarujemy olejem, a następnie nakładamy łyżką ziemniaki i formujemy małe placki. Plaki pieczemy ok. 30 minut (pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję grill w piekarniku, żeby ładnie się zarumieniły). Przygotowujemy sos - pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy na patelnię. Gdy odrobinę zmiękną, dodajemy łyżkę oliwy i chwilę je podsmażamy. Dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Placki podajemy polane sosem pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz