poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Sałatka z pieczonych buraków z jajkiem

Prosta i wyrafinowana, słodka i kwaśna, łagodna i ostra. A przy tym smaczna i zdrowa. Polecam!

Porcja dla 2 osób. 
Przygotowanie - ok. 15 minut (bez czasu pieczenia buraków). 

Składniki:

3 buraki,
serek wiejski,
2 jajka,
cebula dymka.

Sos miodowo-musztardowy:

1 łyżka miodu,
1 łyżka musztardy,
sok z połówki cytryny,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka wody,
garść koperku, 
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Buraki pieczemy w folii aluminiowej w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone buraki obieramy i kroimy w kostkę. Na buraki wykładamy serek wiejski. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na wierzchu. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i cebulą pokrojoną w plasterki. Przygotowujemy sos - miód podgrzewamy w mikrofalówce, żeby się upłynnił, dodajemy musztardę, sok z cytryny, oliwę i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem, sałatkę polewamy sosem miodowo-musztardowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz