Smaczna i zdrowa. Idealna na lekką kolację.
Porcja dla 4 osób.
Przygotowanie - ok. 10 minut.
Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej,2 duże garście rukoli,
1 gruszka,
1 dojrzałe awokado,
1 kulka mozzarelli,
20 oliwek,
5 pomidorów suszonych,
opcjonalnie ziarna słonecznika lub starty parmezan.
Do sałatki świetnie pasuje ser pleśniowy i orzechy. Wówczas sałatka nabiera zdecydowanego, ostrzejszego smaku. Jak ktoś może jeść, warto dodać! -)
Sos:
1 łyżka płynnego miodu,1 łyżka musztardy,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy rukolę. Gruszkę i awokado obieramy i kroimy w większą kostkę. Do sałatki dodajemy mozzarellę, całe oliwki, drobno pokrojone suszone pomidory. Przygotowujemy sos - miód rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy musztardę, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem, sałatkę polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika lub startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz