środa, 9 kwietnia 2014

Sałatka z gruszką, awokado i mozzarellą

Smaczna i zdrowa. Idealna na lekką kolację.

Porcja dla 4 osób. 
Przygotowanie - ok. 10 minut. 

Składniki:

1/2 główki sałaty lodowej,
2 duże garście rukoli,
1 gruszka,
1 dojrzałe awokado,
1 kulka mozzarelli,
20 oliwek,
5 pomidorów suszonych,
opcjonalnie ziarna słonecznika lub starty parmezan.

Do sałatki świetnie pasuje ser pleśniowy i orzechy. Wówczas sałatka nabiera zdecydowanego, ostrzejszego smaku. Jak ktoś może jeść, warto dodać! -)

Sos:

1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżka musztardy,
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki oliwy, 
sól i pieprz.

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy rukolę. Gruszkę i awokado obieramy i kroimy w większą kostkę. Do sałatki dodajemy mozzarellę, całe oliwki, drobno pokrojone suszone pomidory. Przygotowujemy sos - miód rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy musztardę, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem, sałatkę polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika lub startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz