To kolejny klasyk w naszej kuchni - ryba w sosie śmietanowo - koperkowo - kaparowym. Dzisiaj w połączeniu z łososiem, ale świetnie smakuje też z dorszem i solą. Polecam.
Składniki:
ok. 500 g świeżego łososia
kubek śmietany zakwaszanej
pół pęczka koperku
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
łyżka kaparów
sos sojowy
pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu). Łososia oczyszczamy z ości. Nacieramy cytryną i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem, czosnkiem i kaparami. Doprawiamy sosem sojowym (u mnie 2 łyżki, ale zależy od rodzaju sosu, najlepiej spróbować i sprawdzić czy sos jest wystarczając słony). Łososia zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz