niedziela, 22 marca 2015

Łosoś pod pierzynką

To kolejny klasyk w naszej kuchni - ryba w sosie śmietanowo - koperkowo - kaparowym. Dzisiaj w połączeniu z łososiem, ale świetnie smakuje też z dorszem i solą. Polecam. 

Składniki:
ok. 500 g świeżego łososia
kubek śmietany zakwaszanej 
pół pęczka koperku 
sok z połówki cytryny 
2 ząbki czosnku 
łyżka kaparów 
sos sojowy
pieprz 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu). Łososia oczyszczamy z ości. Nacieramy cytryną i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem, czosnkiem i kaparami. Doprawiamy sosem sojowym (u mnie 2 łyżki, ale zależy od rodzaju sosu, najlepiej spróbować i sprawdzić czy sos jest wystarczając słony). Łososia zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz