Sycące, odżywcze i aromatyczne danie z przepysznym kalafiorowym puree. Polecany szczególnie dla tych, którzy nie przepadają za kalafiorem. Zaufajcie mi, w tym wydaniu kalafior będzie gościł na Waszych stołach równie często, co puree z ziemniaków!
Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania - 1,5 godziny (bez czasu marynowania schabu).
Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania - 1,5 godziny (bez czasu marynowania schabu).
Składniki:
4 plastry schabu,4 małe ziemniaki.
Marynata do schabu:
oliwa z oliwek,ocet balsamiczny,
sól, pieprz,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
ulubione zioła - u mnie rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, majeranek i zioła prowansalskie.
Puree z kalafiora:
mały kalafior lub połowa dużego,oliwa z oliwek,
1/2 szklanki mleka,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie lub inne zioła (np. koperek, bazylia).
Przygotowanie:
Plastry schabu marynujemy w oliwie, occie balsamicznym, cebuli, czosnku i ziołach, i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a co najmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab pieczemy w rękawie (razem z marynatą) w temp. 170 stopni przez ok. 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia gotujemy ziemniaki w mundurkach i przygotowujemy kalafiorowe puree. Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy czosnek, a po minucie kalafior (podzielony na mniejsze części). Chwilę całość smażymy, a następnie dolewamy mleko. Gotujemy kalafior w mleku aż lekko zmięknie. Całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz