poniedziałek, 17 marca 2014

Aromatyczny schab podawany z kalafiorowym puree


Sycące, odżywcze i aromatyczne danie z przepysznym kalafiorowym puree. Polecany szczególnie dla tych, którzy nie przepadają za kalafiorem. Zaufajcie mi, w tym wydaniu kalafior będzie gościł na Waszych stołach równie często, co puree z ziemniaków!

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - 1,5 godziny (bez czasu marynowania schabu). 


Składniki:

4 plastry schabu,
4 małe ziemniaki. 

Marynata do schabu:

oliwa z oliwek,
ocet balsamiczny,
sól, pieprz,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
ulubione zioła - u mnie rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, majeranek i zioła prowansalskie. 

Puree z kalafiora:

mały kalafior lub połowa dużego,
oliwa z oliwek,
1/2 szklanki mleka,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie lub inne zioła (np. koperek, bazylia). 

Przygotowanie:

Plastry schabu marynujemy w oliwie, occie balsamicznym, cebuli, czosnku i ziołach, i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a co najmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab pieczemy w rękawie (razem z marynatą) w temp. 170 stopni przez ok. 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia gotujemy ziemniaki w mundurkach i przygotowujemy kalafiorowe puree. Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy czosnek, a po minucie kalafior (podzielony na mniejsze części). Chwilę całość smażymy,  a następnie dolewamy mleko. Gotujemy kalafior w mleku aż lekko zmięknie. Całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz