wtorek, 18 marca 2014

Klopsy rybne w sosie chrzanowym

Lekkie i naprawdę smaczne pulpety rybne w odtłuszczonym sosie chrzanowym. Niestety ich przygotowanie zajmuje więcej czasu, niż większość przygotowywanych przeze mnie potraw. Trzeba im poświęcić ok. 1,5 godziny, ale tylko raz! - z tej ilości produktów wyszły nam 3 obiady (dla dwóch osób). Kotleciki można mrozić, a gdy przyjdzie nam ochota powtórzyć rybno-chrzanowy obiad, wystarczy wyjąć je z zamrażalnika, zrobić sos i obiad gotowy!

Porcja dla 6 osób (ewentualnie 3 obiady dla 2 osób).
Czas przygotowania - 1,5 godziny. 


Składniki:

ok. 1 kg ulubionych ryb (filetu),
ok. 100 g mąki (u mnie żytnia),
1 cebula,
2 jajka,
sól, pieprz, cukier do smaku,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
bulion warzywny, drobiowy lub wieprzowy - najważniejsze, aby był własnej roboty

Sos chrzanowy:

bulion warzywny/ drobiowy/ wieprzowy,
1 łyżka mąki,
tary chrzan,
sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

Rybę mielimy, blendujemy lub ugniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, żółtka i mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową, pamiętając przy tym, że ryba sama w sobie jest dość mdła i przypraw nie ma co żałować. Powstałą masę wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie gotujemy bulion (lub tak jak ja rozmrażamy bulion wcześniej przygotowany i zamrożony) i ubijamy białka na sztywno. Białka dodajemy do masy rybnej, formujemy nieduże klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Należy pamiętać, że masa rybna musi być gęsta, bo inaczej klopsy rozpadną się podczas gotowania. Najlepiej sprawdzić to wrzucając jedną kulkę do bulionu. Jeżeli kulka rozpadnie się, należy dodać więcej mąki. Klopsy gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia.

Sos chrzanowy: 

Do bulionu, w którym gotowaliśmy klopsy, dodajemy rozrobioną z wodą 1 łyżkę mąki. Sos chwilę gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby nie porobiły się grudki, a sos zdążył zgęstnieć. Do sosu dodajemy chrzan. Ilość chrzanu zależy od ilości bulionu, rodzaju chrzanu, ale też od naszych upodobań smakowych. (U mnie jest to różnie - czasem dodaję 3 łyżki chrzanu, czasem cały słoiczek; zawsze jednak sos jest mocno chrzanowy i wyrazisty w smaku.) Sos doprawiamy sokiem z cytryny i odrobiną cukru i jeżeli jest taka potrzeba również solą i pieprzem. 

Klopsy podajemy z kaszą gryczaną, lub ziemniakami gotowanymi w wodzie oraz blanszowanymi warzywami, np. brokułami, marchewką, groszkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz