niedziela, 16 marca 2014

Schab duszony w balsamico i ziołach

Aromatyczne, przepyszne danie na szybką kolację lub lekki obiad. Świetnie smakuje z sałatką z roszponki.

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - ok. 25 minut (bez czasu marynowania schabu). 

Składniki:


2 steki ze schabu,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 cebula,
ocet balsamiczny, 
rozmaryn, tymianek,
odrobina bulionu (dałam wołowy, ale równie dobrze może być drobiowy, wieprzowy, warzywny - byle własnej roboty -).

Sałatka:

roszponka,
kilka pomidorów koktajlowych,
kilka rzodkiewek,
1/3 papryki czerwonej,
1/3 ogórka świeżego,

Sos do sałatki:

2 łyżeczki musztardy,
ocet winny,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Schab lekko rozbijamy i marynujemy solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin (co najmniej dwie, ale im dłużej, tym lepiej). Zamarynowane mięso smażymy na oliwie z oliwek po ok. 2 min. z każdej strony. Gdy mięso lekko się zarumieni, zdejmujemy je z patelni. Na tej samej patelni lekko podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy ocet balsamiczny, tymianek i rozmaryn oraz ok. 1/3 szklanki bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 5 min. Do sosu dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min. W tym czasie przygotowujemy sos do sałatki - mieszamy musztardę z cytryną i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok, a w tym czasie mieszamy roszponkę z pokrojonymi pomidorami, rzodkiewkami, ogórkiem i papryką. Warzywa mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Dodajemy mięso polane pysznym sosem balsamiczno-ziołowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz