Cudowna, prosta karpatka, którą kochają wszyscy!
Porcja dla 6 osób.
Czas przygotowania - ok. 50 minut.
Składniki na ciasto:
1 szklanka wody,pół kostki masła- 125 g,
1 szklanka mąki tortowej,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i całość gotujemy 1 min. Wsypujemy mąkę i chwilę ucieramy aż do uzyskania gęstej masy. Po przestudzeniu, dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy jajka i miksujemy. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Dwie blaszki o wym. 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto cienko rozprowadzamy na blaszkach i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 30 min.Składniki na krem:
3 szklanki mleka,3/4 szklanki cukru,
kostka masła,
1 cukier waniliowy,
4 czubate łyżki tortowej,
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
5 jajek.
Cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie kremu:
Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. 1 szklankę mleka miksujemy z jajkami i mąką, po czym wlewamy do gorącego mleka. Całość gotujemy ok. 2 min., energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Po wystudzeniu krem nakładamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz