sobota, 22 marca 2014

Domowa karpatka


Cudowna, prosta karpatka, którą kochają wszyscy!

Porcja dla 6 osób. 
Czas przygotowania - ok. 50 minut. 

Składniki na ciasto:

1 szklanka wody,
pół kostki masła- 125 g,
1 szklanka mąki tortowej,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnku, dolewamy wodę i całość gotujemy 1 min. Wsypujemy mąkę i chwilę ucieramy aż do uzyskania gęstej masy. Po przestudzeniu, dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy jajka i miksujemy. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Dwie blaszki o wym. 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto cienko rozprowadzamy na blaszkach i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 30 min.  

Składniki na krem:

3 szklanki mleka, 
3/4 szklanki cukru,
kostka masła,
1 cukier waniliowy,
4 czubate łyżki tortowej,
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
5 jajek.


Cukier puder do posypania ciasta.

Przygotowanie kremu:

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. 1 szklankę mleka miksujemy z jajkami i mąką, po czym wlewamy do gorącego mleka. Całość gotujemy ok. 2 min., energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Po wystudzeniu krem nakładamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz