czwartek, 20 marca 2014

Indyk gotowany w warzywach

Smaczne, niskotłuszczowe i lekkostrawne danie, szczególnie polecane osobom z problemami gastrycznymi.

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania bulionu - ok. 30 minut. 
Czas przygotowania indyka z warzywami, gdy mamy gotowy bulion  - 25 minut. 

Składniki:

1 nieduża pierś z indyka,
2 większe marchewki,
szklanka zielonego groszku,
1,5 bulionu warzywnego lub drobiowego,
sól i pieprz do smaku,
łyżka mąki żytniej,
sok z połówki cytryny. 

 

Bulion warzywny:

1,5 litra wody,
3 marchewki,
1-2 pietruszki,
1/2 dużego selera,
pęczek zielonej pietruszki,
1 duża cebula,
sól, pieprz,
6 ziaren ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
opcjonalnie 2 skrzydełka lub podudzia z kurczaka.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania bulionu. Mięso myjemy i gotujemy w 1,5 l wody. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe oraz zieloną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy z bulionu mięso i miksujemy warzywa na gładki bulion. Otrzymany bulion ma brązowy kolor, ale intensywny smak i jest świetną bazą do zup i sosów. Z bulionu odlewamy 1,5 szklanki do naszej potrawki, resztę przelewamy do pojemników i mrozimy.

Pierś z indyka myjemy, doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Gotujemy wszystko ok. 15 min. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z bulionu i kroimy w cienkie plasterki lub większą kostkę. Przygotowujemy sos -  Mąkę mieszamy z wodą i sokiem z cytryny i powoli dolewamy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy zielony groszek i pokrojonego indyka. Całość chwilę gotujemy. 

Indyka podajemy z kaszą jaglaną lub ryżem oraz blanszowanymi warzywami - kalafiorem, brokułami lub brukselką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz