sobota, 22 marca 2014

Koperkowy kurczak w galarecie


Dietetyczna, banalnie prosta, a przede wszystkim przepyszna propozycja na kolację lub śniadanie dla osób na diecie wątrobowej i nie tylko.

Porcja dla 4 osób. 
Czas przygotowania - 80 minut (rozłożone w czasie). 

Składniki:
1 duża zmielona pierś z kurczaka,
1 białko,
duży pęczek koperku,
sól i pieprz do smaku,
żelatyna spożywcza.

Przygotowanie:

Zmieloną pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koper i białko. Całość dobrze mieszamy. Przygotowujemy gazę lub czystą ściereczkę. Mięso układamy na ścierce i formujemy kiełbasę o średnicy ok. 7 cm (ścierkę mocno zwijamy i związujemy w obydwu stron). Zawiniątko gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. godzinę. Kiełbasę wyjmujemy z wody i czekamy aż wystygnie (najlepiej przez noc). Mięso rozwijamy, kroimy na plastry o grubości 1 cm i zalewamy żelatyną. Gdy żelatyna stężeje podajemy z kleksem majonezu na każdym kawałku mięsa (bez majonezu też jest pyszne!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz