niedziela, 16 marca 2014

Lekka frittata z warzywami

Błyskawiczna i bardzo smaczna frittata idealna na lekkie śniadanie. Sekretem tej frittaty jest twaróg, który nadaje jej lekkości i powoduje, że jest bardziej dietetyczna od tej tradycyjnej, której bazą są same jajka. Dobór warzyw do frittaty był zupełnie przypadkowy - dałam to, co akurat miałam w lodówce -). No i wyszło pysznie!

Porcja dla 2 osób (lub jednej głodnej). 
Czas przygotowania - ok. 50 minut. 

Składniki:

3 całe jajka,
2 białka,
150 g twarogu półtłustego
1/3 czerwonej papryki,
5 pomidorków koktajlowych,
1/2 cebuli,
3 rzodkiewki, 
1/3 ogórka zielonego,
10 zielonych oliwek,
płaska łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu,
duża łyżeczka ziół prowansalskich, lub ulubionych ziół - bazylii, tymianku, oregano, itp.
Do frittaty można też dodać pokrojoną w plasterki cukinię, czego nie zrobiłam, bo akurat nie miałam w domu.

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik d 180 stopni (termoobieg). Mieszamy jajka z twarogiem, warzywa kroimy i dodajemy do jajek. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, lub ulubionymi ziołami. Całość wylewamy do średniej wielkości naczynia żaroodpornego (formy do tarty), na wierzchu kładziemy przekrojone na pół oliwki. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 30-40 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz