wtorek, 18 marca 2014

Sałatka z ziemniakami i awokado


Smaczna i pełnowartościowa sałatka, idealna na kolację.

Porcja dla 4 osób. 
Czas przygotowania - 10 minut (bez czasu gotowania i studzenia ziemniaków). 


Składniki:

roszponka (może być sałata lodowa lub rzymska),
1-2 ziemniaki ugotowane w łupinie,
1 dojrzałe awokado,
1/2 ogórka świeżego,
1 ogórek kiszony,
oliwki,
2 jajka ugotowane na twardo.

Do sałatki można też dodać tuńczyka w sosie własnym, pomidory. Możliwości jest wiele -).

Sos:

oliwa z oliwek,
sok z połówki cytryny,
1 łyżeczka musztardy,
sól, pieprz do smaku,
ewentualnie łyżka majonezu i ząbek czosnku (tylko dla tych, którzy nie mają problemów gastrycznych).

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Sałatę myjemy i suszymy. Ugotowane wcześniej ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, podobnie awokado i ogórki. Warzywa układamy na sałacie. Dodajemy oliwki i pokrojone w ćwiartki jajka. Przygotowujemy sos - wszystkie składniki mieszamy razem, aby dobrze się połączyły. Chwilę przed podaniem polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz