poniedziałek, 24 marca 2014

Lekka zupa jarzynowa

Niskokaloryczna, błyskawiczna zupa, która może posłużyć jako pierwsze danie lub przekąska dla osób, które muszą jeść często, zdrowo i niedużo. 

Porcja dla 4 osób. 
Czas przygotowania - ok. 35 minut. 

Składniki:

2 duże marchewki,
1 średnia pietruszka,
1 mały seler,
1 średni por (biała część),
kilka różyczek kalafiora lub brokułów,
duża garść fasolki szparagowej,
3 duże ziemniaki,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz,
2 listki laurowe,
słonecznik łuskany,
ewentualnie jogurt naturalny lub śmietana 12% do "zabielenia" zupy (1/2 szklanki).

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy listki laurowe i pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler, por), chwilę smażymy. Do garnka dodajemy kilka łyżek wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie dolewamy ok. 1,5 l wody i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora lub brokułów i fasolkę szparagową. Wszystko razem gotujemy jeszcze 25 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę zestawiamy z ognia i ewentualnie dodajemy śmietaną lub jogurt naturalny (nie gotujemy). Tuż przed podaniem posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz