Pyszna rybka, idealna na lekki obiad lub kolację. Do tego dania użyłam świeżej tołpygi, ale świetnie sprawdzi się też łosoś, dorsz, sola, lub inna rybka, którą lubicie, pod warunkiem, że nie będzie mrożona!
Porcja dla dwóch osób.
Czas przygotowania - 30 - 40 minut.
Składniki:
700 g świeżej tołpygi,700 g fasolki szparagowej,
kilka pomidorków koktajlowych,
1/2 cytryny,
sól, pieprz,
ulubione zioła - bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn,
pieprz cayenne.
Przygotowanie:
Fasolkę podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Rybę dzielimy na 4 części. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną, posypujemy ziołami i odrobiną pieprzu cayenne. W naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę i połówki pomidorków koktajlowych. Na wierzch układamy rybę, przykrywamy folią aluminiową i przez pierwsze 15 min. pieczemy pod przykryciem. Po odkryciu pieczemy jeszcze ok. 20 min. w temp. 200 stopni. Rybę podajemy z gotowanymi brokułami lub ziemniakami w mundurkach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz