czwartek, 27 marca 2014

Ragout warzywne z pieczonym indykiem

Warzywne ragout jest świetną alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy kaszy jako dodatku do mięsa. Jest pyszne, zdrowe i kolorowe. Aż chce się jeść! 

Danie dla 2 osób.
Czas przygotowania - ok. 1 godzina.

 

Składniki na ragout:

3 - 4 łodygi selera naciowego,
1 por (biała część),
1 papryka (czerwona lub żółta),
1 cukinia,
1 puszka pomidorów,
3 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
3 łyżki oliwy z oliwek.


Składniki na pieczoną pierś z indyka:

pierś z indyka (ok. 500 g),
sól i pieprz,
zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła),
1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Pierś z indyka dzielimy na dwie części, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Każdy kawałek indyka zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 min. W tym czasie obieramy łodygi selera i kroimy w cienkie, 4 cm. paski. Podobnie postępujemy z porem, papryką i cukinią. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy paski selera i pora, chwilę smażymy. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy odrobinę wody i dusimy kilka kolejnych minut. Do warzyw wrzucamy paprykę, a po chwili cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory, chwilę razem gotujemy i jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy. Pieczoną pierś z indyka podajemy na warzywnym ragout. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz