Uwielbiam ten makaron! Jest to chyba najbardziej dietetyczna wersja włoskiego spaghetti, z którą się zetknęłam i najlepsza jaką jadłam. Innego spaghetti w domu nie podaję!
Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
250 g makaronu spaghetti razowego,
puszka pomidorów,
kulka mozarelli (jak ktoś woli bardziej serowy sos to dwie),
3 łyżki oliwy z oliwek,
5 ząbków czosnku,
5 ząbków czosnku,
2 cebule,
po 2 kopiaste łyżki suszonej bazylii i oregano,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Obieramy cebule i czosnek. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 3 łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ok. 1 min. Gdy czosnek zacznie wydzielać swój charakterystyczny aromat, dodajemy wcześniej sparzone zioła i smażymy kolejną minutę. Wlewamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem tak, aby smak był wyrazisty i gotujemy sos na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną mozzarellę i gotujemy do całkowitego jej rozpuszczenia, ciągle mieszając. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz