Macie czasem ochotę zacząć dzień od czegoś słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Polecam domowej roboty granolę, czyli mieszankę pieczonych płatków, orzechów i miodu, oraz suszonych owoców. Smak granoli można dowolnie zmieniać w zależności od upodobań, dodając różnej maści przyprawy (cynamon, imbir, wanilia), oleje (np. kokosowy), syropy, soki, a nawet czekoladę. Z dodatkiem ulubionego mleka, jogurtu lub kefiru granola smakuje idealnie! Może też być wykorzystywana jako składnik ciast, deserów lub batoników. Do tego robi się ją błyskawicznie i można ją przechowywać przez wiele miesięcy! Poniżej przepis na najprostszą granolę, ale dla mnie najlepszą!
Przygotowanie - ok. 30 minut.
Składniki:
2,5 szklanki płatków owsianych,
1/2 szklanki orzechów włoskich,
1/2 szklanki orzechów laskowych,
1/2 szklanki migdałów,
1/2 szklanki pestek dyni,
1/2 szklanki nasion słonecznika,
3/4 szklanki płynnego miodu,
1/2 szklanki suszonej żurawiny,
1/2 szklanki rodzynków.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Płatki i orzechy mieszamy razem w misce i zalewamy miodem. Mieszamy tak, aby miód dokładnie połączył się z płatkami i orzechami. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy, często mieszając ok. 20-30 minut do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Po wystudzeniu dodajemy suszoną żurawinę i rodzynki. Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz