poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zapiekany pstrąg w migdałach

"Migdały są jednym z najbogatszych źródeł magnezu, pierwiastka o właściwościach przeciwstresowych i zapobiegających osteoporozie. Przywracają w organizmie prawidłowy, lekko zasadowy odczyn. Jedząc orzechy i migdały zawierające cenne kwasy tłuszczowe, obniżamy o 30% ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia." Wszystko to prawda, jednak danie poniżej polecam głównie za walory smakowe! -)

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - 30 minut (bez czasu chłodzenia ryby w lodówce). 

 

Składniki:

2 pstrągi (ok. 500 g), 
pęczek natki pietruszki,
oregano, 
oliwa z oliwek, 
1 cytryna, 
pieprz cytrynowy, 
ok. 20 szt. migdałów w całości lub 50 g płatków migdałowych.

 

Przygotowanie:

Pstrągi oczyszczamy i osuszamy. Skrapiamy cytryną i niewielką ilością oliwy oraz nacieramy dobrej jakości pieprzem cytrynowym. Z oliwy, posiekanej natki pietruszki, oregano oraz pokrojonych w plasterki migdałów przygotowujemy gęstą masę, którą nacieramy wnętrza pstrągów oraz wierzch ryby. Tak przygotowane pstrągi zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia, włączamy w piekarniku funkcję grill, odchylamy folię, żeby pstrągi ładnie się zarumieniły. Rybę podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz