Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania - 30 minut (bez czasu chłodzenia ryby w lodówce).
Składniki:
2 pstrągi (ok. 500 g),
pęczek natki pietruszki,
oregano,
oliwa z oliwek,
1 cytryna,
pieprz cytrynowy,
ok. 20 szt. migdałów w całości lub 50 g płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Pstrągi oczyszczamy i osuszamy. Skrapiamy cytryną i niewielką ilością oliwy oraz nacieramy dobrej jakości pieprzem cytrynowym. Z oliwy, posiekanej natki pietruszki, oregano oraz pokrojonych w plasterki migdałów przygotowujemy gęstą masę, którą nacieramy wnętrza pstrągów oraz wierzch ryby. Tak przygotowane pstrągi zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia, włączamy w piekarniku funkcję grill, odchylamy folię, żeby pstrągi ładnie się zarumieniły. Rybę podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz