wtorek, 1 kwietnia 2014

Cottage pie


Inne niż tradycyjne, lżejsze, tańsze i smaczniejsze. To jedno z tych dań, do których wracam co jakiś czas. Pan S. je uwielbia, dlatego zawsze przygotowuję je w ten sposób. 

Porcja dla 4 osób (lub dla 2 osób na dwa dni - drugiego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą jest nawet lepsze, jest też bardziej zwarte, lepiej się ją kroi i wygląda estetyczniej). 
Czas przygotowania - ok. 1 godzina. 

Składniki:

500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
1 duża cebula,
2-3 marchewki,
3 ząbki czosnku,
pomidory w puszce,
puszka groszku konserwowego,
10 średnich ziemniaków,
1 szklanka mleka,
sól, pieprz,
papryka słodka i ostra,
oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki, cebulę i marchew. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w talarki i smażymy na oliwie do momentu aż cebula się lekko zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki i mięso. (Mięso można podsmażyć z warzywami przed dodaniem pomidorów, ale gotowane mięso jest równie pyszne i lżejsze od smażonego.) Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą tak, żeby wyszedł nam wyrazisty w smaku, ostry sos. Całość gotujemy ok. 10 min. Na koniec dodajemy groszek konserwowy, który naturalnie zagęści nam sos i chwilę jeszcze gotujemy. Należy jednak pamiętać, aby sos nie był za gęsty, a mięso za suche. Wyraźnie też sos musi być pomidorowy, a nie tylko mięsny.
Z ugotowanych ziemniaków i mleka przygotowujemy puszyste puree. Doprawiamy je solą i  pieprzem, żeby nie było mdłe.
Sos mięsno-warzywny wykładamy do dużego naczynia żaroodpornego i szczelnie przykrywamy puree ziemniaczanym, w proporcjach pół na pół. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut do momentu aż ziemniaki się lekko zarumienią. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz