środa, 2 kwietnia 2014

Śledzie z jabłkiem i porem


Śledzie wielu z nas uważa za pospolite i jada je wyłącznie w święta, a to błąd! Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, ponadto przyspieszają przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. W wersji, którą proponuję dzisiaj są lekkie, orzeźwiające i naprawdę pyszne. W połączeniu ze świeżym chlebem razowym idealnie nadają się na lekką kolację.

Porcja dla 4 osób. 
Czas przygotowania - 10 minut. 
 

Składniki:

220 g filetów śledziowych (mogą być w oleju),
1 duże jabłko,
1 cebula,
1 średni por (biała część),
pieprz,
sok z cytryny,
ocet winny biały, 
olej,
natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę, por w półtalarki. Śledzie dokładnie płuczemy i kroimy w paski. (Solone śledzie moczymy w mleku przez godzinę). Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy odrobinę octu winnego i trochę oleju i delikatnie mieszamy. Sałatkę posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę, żeby smaki się połączyły i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz