środa, 23 kwietnia 2014

Czekoladowa owsianka z owocami


Owsiankę jem codziennie na śniadanie i nigdy mi się nie nudzi! Pewnie dlatego, że można ją przygotować na wiele sposobów, a użycie nawet tych samych składników w innych proporcjach zmienia jej smak. Poza tym jest to zdrowe, lekkie śniadanie, po którym długo nie odczuwam głodu! A ta owsianka jest mocno czekoladowa i naprawdę pyszna. Obok owsianki z masłem orzechowym i sezonowymi owocami (przepis wkrótce na blogu), to zdecydowanie moja ulubiona!

Porcja dla 2 osób na dwa dni. 
Czas przygotowania - ok. 10 minut. 

 

Składniki:

10 łyżek płatków owsianych, 
4 łyżki otrębów pszennych, żytnich lub owsianych, 
2 łyżki nasion słonecznika, 
1 łyżka pestek dyni,
2 łyżki siemienia lnianego, 
2 łyżki ulubionych orzechów, 
2 łyżki rodzynków lub/ i żurawiny suszonej, 
łyżka miodu, cukru trzcinowego, stewii, ksylitolu lub innego słodzika,
2 łyżki ciemnego kakao lub ok. 5 kostek gorzkiej czekolady, 
1 jabłko, 
1 banan, 
1 gruszka, 
woda, 
1 szklanka dowolnego mleka.

 

Przygotowanie:

Płatki i otręby zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż wchłoną całą wodę. Dodajemy słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, orzechy, rodzynki i żurawinę. Słodzimy. Wlewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Dodajemy kakao lub czekoladę i pokrojone w kostkę jabłko. Gdy płatki wchłoną całe mleko, a wszystkie składniki połączą się, owsiankę rozlewamy do miseczek i dekorujemy kawałkami gruszki i banana.

Owsiankę można przechowywać w lodówce i następnego dnia tylko odgrzać, ewentualnie dolać trochę mleka gdy jest zbyt gęsta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz