czwartek, 24 kwietnia 2014

Zupa z soczewicą i pomidorami

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, bogata w kawas foliowy, skrobię, wapń, fosfor i żelazo, jakże ważne w naszej codziennej diecie. Dodatkowo jest smaczna, dietetyczna i można ją przygotować na wiele sposobów. Same plusy! Dziś soczewica w pysznej zupie, której nie można nie lubić. Fajnie rozgrzewa, jest sycąca, ale nie ciężka. Niebanalna, chociaż jej smak kojarzy się bardziej ze smakami dzieciństwa niż z nowymi, "modnymi" smakami.

Porcja dla 4 osób. 
Przygotowanie - ok. 1 godzina. 

Składniki:

1 szklanka soczewicy (użyłam zielonej), 
1 duża cebula, 
2-3 ząbki czosnku, 
1 duża marchew, 
puszka pomidorów bez skórki, 
2 łyżki oliwy z oliwek, 
rozmaryn, 
oregano, 
sól i pieprz, 
1 litr wody. 

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby ją przykryć) i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie całą wodę. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w talarki marchew. Gdy cebula zmięknie przekładamy wszystko do garnka z soczewicą i dolewamy litr wody. Dodajemy pomidory, rozmaryn i oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż soczewica i marchew będą miękkie. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz