Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, bogata w kawas foliowy, skrobię, wapń, fosfor i żelazo, jakże ważne w naszej codziennej diecie. Dodatkowo jest smaczna, dietetyczna i można ją przygotować na wiele sposobów. Same plusy! Dziś soczewica w pysznej zupie, której nie można nie lubić. Fajnie rozgrzewa, jest sycąca, ale nie ciężka. Niebanalna, chociaż jej smak kojarzy się bardziej ze smakami dzieciństwa niż z nowymi, "modnymi" smakami.
Porcja dla 4 osób.
Przygotowanie - ok. 1 godzina.
Składniki:
1 szklanka soczewicy (użyłam zielonej),
1 duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 duża marchew,
puszka pomidorów bez skórki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
rozmaryn,
oregano,
sól i pieprz,
1 litr wody.
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby ją przykryć) i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie całą wodę. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w talarki marchew. Gdy cebula zmięknie przekładamy wszystko do garnka z soczewicą i dolewamy litr wody. Dodajemy pomidory, rozmaryn i oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż soczewica i marchew będą miękkie. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz