Prosta, czteroskładnikowa sałatka dla miłośników buraka. Dietetyczna. W sam raz na lekką kolację.
Porcja dla 2 osób.
Przygotowanie – 10 minut (bez
czasu pieczenia buraków).
Składniki:
4 średnie buraki,
Serek wiejski,
Rukola (dowolna ilość),
Słonecznik łuskany (dowolna
ilość),
2 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego czerwonego
(ewentualnie ocet można zastąpić sokiem z cytryny),
Sól, pieprz.
Z tą sałatką świetnie
komponują się też inne sery: feta, kozi, pleśniowy, dlatego osoby, które mogą
jeść „ciężkie sery" śmiało mogą zastąpić nimi twaróg.
Przygotowanie:
Każdego buraka zawijamy
osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
ok. godzinę (ja piekę buraki zawsze „przy okazji”, rzadko same, bo to strata
czasu i prądu). Po wystygnięciu, buraki obieramy i kroimy w większą kostkę lub
plasterki. Dodajemy ser, rukolę i uprażone na suchej patelni pestki
słonecznika. Przygotowujemy sos – oliwę
i ocet mieszamy ze sobą w proporcjach 2:1, doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien
mieć wyrazisty, kwaskowaty smak. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz