niedziela, 20 kwietnia 2014

Serowa sałatka z buraka i rukoli


Prosta, czteroskładnikowa sałatka dla miłośników buraka. Dietetyczna. W sam raz na lekką kolację.

Porcja dla 2 osób.
Przygotowanie – 10 minut (bez czasu pieczenia buraków).

 

Składniki:

4 średnie buraki,
Serek wiejski,
Rukola (dowolna ilość),
Słonecznik łuskany (dowolna ilość),
2 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego czerwonego (ewentualnie ocet można zastąpić sokiem z cytryny),
Sól, pieprz.  

Z tą sałatką świetnie komponują się też inne sery: feta, kozi, pleśniowy, dlatego osoby, które mogą jeść „ciężkie sery" śmiało mogą zastąpić nimi twaróg.

Przygotowanie:

Każdego buraka zawijamy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę (ja piekę buraki zawsze „przy okazji”, rzadko same, bo to strata czasu i prądu). Po wystygnięciu, buraki obieramy i kroimy w większą kostkę lub plasterki. Dodajemy ser, rukolę i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Przygotowujemy sos –  oliwę i ocet mieszamy ze sobą w proporcjach 2:1, doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyrazisty, kwaskowaty smak. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz