piątek, 25 kwietnia 2014

Kasza jaglana z warzywami i imbirem


Jaglana! Najzdrowsza wśród kasz. Bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo i pełnowartościowe białko. Stosowana w chorobach trzustki, wątroby, jelit, nerek i, ze względu na swoje właściwości odkwaszające, również w profilaktyce chorób nowotworowych. Dobra na pamięć. Do tego lekkostrawna, smaczna i można z niej wyczarować cuda! Jestem na etapie absolutnego zachwytu jaglanką!
Dzisiaj potrawa prosta i szybka w przygotowaniu, która może stanowić samodzielne danie wegetariańskie, świetnie komponuje się też z krewetkami, mięsem z kurczaka lub indyka.

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - ok. 30 minut. 

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej, 
500 g ulubionych warzyw - u mnie kalafior, brokuły, marchewka, zielona fasolka i cukinia. 
1 cebula, 
2-3 ząbki czosnku, 
1 puszka pomidorów bez skórki, 
2 cm kłącza imbiru, 
natka pietruszki (opcjonalnie), 
sól i pieprz, 
2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie płuczemy. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie wchłonie wodę (ok. 15 minut). Obieramy cebulę, czosnek i imbir. Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę i chwilę smażymy na oliwie. Dodajemy warzywa i drobno posiekany imbir. Smażymy kolejne kilka minut. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, całość mieszamy Próbujemy, i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy. Podajemy posypane zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz