Jaglana! Najzdrowsza wśród kasz. Bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo i pełnowartościowe białko. Stosowana w chorobach trzustki, wątroby, jelit, nerek i, ze względu na swoje właściwości odkwaszające, również w profilaktyce chorób nowotworowych. Dobra na pamięć. Do tego lekkostrawna, smaczna i można z niej wyczarować cuda! Jestem na etapie absolutnego zachwytu jaglanką!
Dzisiaj potrawa prosta i szybka w przygotowaniu, która może stanowić samodzielne danie wegetariańskie, świetnie komponuje się też z krewetkami, mięsem z kurczaka lub indyka.
Dzisiaj potrawa prosta i szybka w przygotowaniu, która może stanowić samodzielne danie wegetariańskie, świetnie komponuje się też z krewetkami, mięsem z kurczaka lub indyka.
Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania - ok. 30 minut.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej,
500 g ulubionych warzyw - u mnie kalafior, brokuły, marchewka, zielona fasolka i cukinia.
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów bez skórki,
2 cm kłącza imbiru,
natka pietruszki (opcjonalnie),
sól i pieprz,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie wchłonie wodę (ok. 15 minut). Obieramy cebulę, czosnek i imbir. Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę i chwilę smażymy na oliwie. Dodajemy warzywa i drobno posiekany imbir. Smażymy kolejne kilka minut. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, całość mieszamy Próbujemy, i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy. Podajemy posypane zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz