poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Najlepsza zupa krem jaką jadłam, a robię je często, bo ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, są lekkie i smaczne. Słodki smak kokosa został tu przełamany ostrą papryczką chilli, imbirem, kurkumą i czosnkiem, a ich pikantność wydelikacona dużą ilością kukurydzy. Polecam!

Porcja dla 2 osób (z dokładką).
Czas przygotowania - ok. 20 minut (bez czasu przygotowania wywaru warzywnego).

Składniki:

2 ząbki czosnku,
kawałek świeżego imbiru (po starciu 1 kopiasta łyżka),
1 papryczka chilli lub płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
duża puszka kukurydzy,
puszka mleka kokosowego,
2,5 szklanki wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego (koniecznie własnej roboty),
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka ostrej papryki,
sól do smaku,
2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

Czosnek i imbir obieramy. Imbir ścieramy na tarce, papryczkę chilli drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek do momentu, aż lekko się zarumienią. Dodajemy odsączoną kukurydzę i chwilę jeszcze smażymy, ciągle mieszając. Dodajemy wywar warzywny (lub mięsno-warzywny)* i zagotowujemy. Doprawiamy solą, kurkumą i ostrą papryką i gotujemy jeszcze chwilę, aby smaki się przegryzły. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 5 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem i podajemy gorącą. Smacznego!

*Wywar warzywny lub mięsno-warzywny warto przygotować wcześniej w większej ilości, podzielić na kilka mniejszych porcji i zamrozić. To świetna, naturalna baza do zup i sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz