poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pieczony seler

Frytki z selera to nasz przysmak rodzinny! Robię je często, bo są zdrowe i smaczne. Smakują inaczej niż frytki z ziemniaka i są słodsze, ale można dowolnie zmieniać ich smak w zależności od użytych przypraw. Świetnie się sprawdzają jako zdrowa przekąska. Idealne zastępstwo dla chipsów i ciasteczek na filmowy wieczór. Polecam!

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - 30 minut.

Składniki:

bardzo duży seler, lub 2-3 małe, 
odrobina oliwy, 
dowolne przyprawy i zioła - papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek, itp.

Przygotowanie:

Seler obieramy i kroimy w słupki. Wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy papryką i ziołami w dowolnej ilości i dokładnie mieszamy. Przypraw nie żałujemy pamiętając, że seler sama w sobie jest dość mdła. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 10 minut włączamy funkcję grill w piekarniku, aby frytki ładnie się zarumieniły i przypiekły. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz