piątek, 4 kwietnia 2014

Makaron z wędzoną makrelą i szpinakiem

O tym, że wędzona makrela jest zdrowa nie muszę chyba nikogo przekonywać. Głównie jednak gości na naszych stołach w postaci pasty do kanapek. Spróbuję Was przekonać, że z wędzonej makreli można błyskawicznie wyczarować naprawdę pyszny obiad! Przygotowanie całego dania zajmuje ok. 15-20 minut, a przy tym jest zdrowe i smaczne. 

Porcja dla dwóch osób. 
Czas przygotowania -15 - 20 minut. 

Składniki:

1 makrela wędzona,
250 g makaronu najlepiej razowego lub pełnoziarnistego,
ok. 400 g szpinaku mrożonego,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
sok z połówki cytryny, 
250 ml śmietany 12% (zamiast śmietany można też użyć mleka),
kulka mozzarelli,
sól i pieprz do smaku,
papryka ostra,
opcjonalnie kilka pomidorów suszonych.

Przygotowanie:

Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy wszystkie ości, dzielimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozmrażamy szpinak - odparowujemy z niego wodę. Następnie wlewamy na patelnię odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy cebulę. Gdy cebula trochę zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy do momentu, aż czosnek zacznie wydzielać swój specyficzny, miły dla nozdrzy zapach. Wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojony ser. Sos doprawiamy dużą ilością pieprzu i ostrej papryki, sokiem z cytryny i odrobiną soli (makrela jest słona, dlatego trzeba uważać, żeby nie przesolić). Na koniec do sosu dodajemy kawałki makreli i chwilę jeszcze gotujemy. Jeżeli sos jest za gęsty dolewamy trochę wody. Sos podajemy z pełnoziarnistym makaronem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz