Naprawdę udany eksperyment kulinarny! Rybę robi się błyskawicznie, a sos pomidorowy jest przepyszny! Co najważniejsze jest to potrawa dietetyczna, lekkostrawna, idealna dla osób na diecie wątrobowej. Polecam!
Porcja dla 2 osób na dwa dni.
Przygotowanie – ok. 30 minut.
Składniki:
800 - 900 g filetu z dorsza
ze skórą (1 duży płat),
500 g dowolnych warzyw (ja użyłam mrożonej mieszanki warzywnej – marchew, kalafior, brokuły,
fasolka szparagowa, cukinia, seler naciowy),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Pomidory w puszce,
Sok z 1 cytryny,
Ulubione zioła – zioła
prowansalskie, oregano, bazylia,
Sól, pieprz,
1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Filet z dorsza dzielimy na 4
części. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością soku z cytryny. Cebulę i
czosnek obieramy. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na łyżce oliwy.
Dodajemy czosnek, a po chwili pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i
ziołami. Do sosu dodajemy warzywa i chwilę dusimy, żeby składniki się
połączyły, a warzywa odrobinę zmiękły. Sos pomidorowo-warzywny przelewamy do
naczynia żaroodpornego, na wierzchu wykładamy rybę. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz