niedziela, 20 kwietnia 2014

Pomidorowy dorsz w warzywach


Naprawdę udany eksperyment kulinarny! Rybę robi się błyskawicznie, a sos pomidorowy jest przepyszny! Co najważniejsze jest to potrawa dietetyczna, lekkostrawna, idealna dla osób na diecie wątrobowej. Polecam!

Porcja dla 2 osób na dwa dni. 
Przygotowanie – ok. 30 minut.

Składniki:

800 - 900 g filetu z dorsza ze skórą (1 duży płat),
500 g dowolnych warzyw  (ja użyłam mrożonej mieszanki  warzywnej – marchew, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, cukinia, seler naciowy),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Pomidory w puszce,
Sok z 1 cytryny,
Ulubione zioła – zioła prowansalskie, oregano, bazylia,
Sól, pieprz,
1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:

Filet z dorsza dzielimy na 4 części. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością soku z cytryny. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na łyżce oliwy. Dodajemy czosnek, a po chwili pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do sosu dodajemy warzywa i chwilę dusimy, żeby składniki się połączyły, a warzywa odrobinę zmiękły. Sos pomidorowo-warzywny przelewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu wykładamy rybę. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz