Idealna dla osób na diecie wątrobowej, chociaż mocno cytrynowa. Smaczna i lekkostrawna. Polecam!
Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania - ok. 30 minut (bez czasu czasu przygotowania wywaru warzywnego).
Składniki:
1 pierś z kurczaka (ok. 500 g),1 łyżka oliwy,
sok z jednej cytryny,
2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego,
100 g jogurtu naturalnego,
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ja dałam razową),
sól, pieprz,
1 szklanka kaszy jaglanej,
dowolne warzywa - brokuły, marchewki, fasolka szparagowa, brukselka, itp.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę i chwilę smażymy na łyżce oliwy. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion warzywny lub mięsno-warzywny. Dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Mąkę mieszamy z sokiem z cytryny i jogurtem, i dodajemy do sosu. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kaszą jaglaną i gotowanymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz