środa, 16 kwietnia 2014

Potrawka z kurczaka w sosie cytrynowym

 

Idealna dla osób na diecie wątrobowej, chociaż mocno cytrynowa. Smaczna i lekkostrawna. Polecam!

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - ok. 30 minut (bez czasu czasu przygotowania wywaru warzywnego). 

Składniki:

1 pierś z kurczaka (ok. 500 g),
1 łyżka oliwy,
sok z jednej cytryny,
2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego, 
100 g jogurtu naturalnego,
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ja dałam razową),
sól, pieprz,
1 szklanka kaszy jaglanej,
dowolne warzywa - brokuły, marchewki, fasolka szparagowa, brukselka, itp.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę i chwilę smażymy na łyżce oliwy. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion warzywny lub mięsno-warzywny. Dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Mąkę mieszamy z sokiem z cytryny i jogurtem, i dodajemy do sosu. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kaszą jaglaną i gotowanymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz