środa, 30 kwietnia 2014

Obłędnie czekoladowy pudding jaglany

Jestem totalnie uzależniona od tego deseru! Jest słodki, czekoladowy, gęsty, ale przede wszystkim bardzo zdrowy! Osoby na diecie lekkostrawnej mogą jeść go bezkarnie i w nieograniczonych ilościach! Polecam!

Około 5 porcji (można jeść na ciepło, zimno, następnego dnia i jeszcze następnego dnia i ciągle smakuje wybornie!).
Czas przygotowania - ok. 20 minut. 

Składniki:

3/4 szklanka kaszy jaglanej, 
6 łyżek stołowych płatków owsianych, 
3/4 puszki mleka kokosowego (ok. 300 ml), ewentualnie innego mleka roślinnego,
1/3 szklanki wody,
1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%,
15 daktyli suszonych.

Do puddingu można dodać kurkumę, kardamon, odrobinę chilli, cynamon, orzechy, migdały według uznania.

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce. Łączymy wodę z mlekiem kokosowym i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy płatki owsiane, pokrojone daktyle, ugotowaną kaszę i rozpuszczoną czekoladę. Chwilę gotujemy. Gdy składniki połączą się, całość miksujemy blenderem na gładki, aksamitny krem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz