piątek, 9 maja 2014

Ryba z pieczonym czosnkiem

Lekka, bardzo aromatyczna ryba. Prosta w przygotowaniu, killkuskładnikowa, a jednocześnie wykwintna i efektowna..., szczególnie gdy obłożymy ją całymi ząbkami czosnku. Dla mnie jest to najlepsze wydanie filetu z ryby. Podana z zielonymi szparagami i młodymi, pieczonymi ziemniakami smakuje wybornie!

Porcja dla 2 osób. 
Przygotowanie - ok. 30 minut. 

Składniki:

2 filety z ryby po 250 g każdy (dorsz, mintaj, sola, morszczuk), 
2 łyżki oliwy z oliwek, 
sok z połówki cytryny, 
4 duże ząbki czosnku, 
pęczek koperku, 
sól lub pieprz cytrynowy.

 

Dodatkowo:

pęczek zielonych szparagów,
kilka młodych ziemniaków,
oliwa z oliwek,
rozmaryn.

 

Przygotowanie:

Filety świeże lub rozmrożone skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą lub pieprzem cytrynowym, dużą ilością posiekanego koperku oraz skrapiamy oliwą. Wykładamy na folię aluminiową i obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem. (Czosnek po upieczeniu jest smaczny i łagodny, a jednocześnie nie traci większości swoich cennych właściwości. A przy tym nadaje rybie tego wyjątkowego smaku, dlatego niech Was nie zraża duża ilość czosnku w tym przepisie!) Folię zawijamy i pieczemy rybę w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 -25 minut. Pod koniec pieczenia rozchylamy folię, żeby ryba ładnie się zarumieniła.
W tym czasie pieczemy też pokrojone w ćwiartki ziemniaki, polane oliwą z oliwek i posypane rozmarynem. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy 4-6 minut w lekko osolonej wodzie. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz