Lekka, bardzo aromatyczna ryba. Prosta w przygotowaniu, killkuskładnikowa, a jednocześnie wykwintna i efektowna..., szczególnie gdy obłożymy ją całymi ząbkami czosnku. Dla mnie jest to najlepsze wydanie filetu z ryby. Podana z zielonymi szparagami i młodymi, pieczonymi ziemniakami smakuje wybornie!
Porcja dla 2 osób.
Przygotowanie - ok. 30 minut.
Składniki:
2 filety z ryby po 250 g każdy (dorsz, mintaj, sola, morszczuk),
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połówki cytryny,
4 duże ząbki czosnku,
pęczek koperku,
sól lub pieprz cytrynowy.
Dodatkowo:
pęczek zielonych szparagów,kilka młodych ziemniaków,
oliwa z oliwek,
rozmaryn.
Przygotowanie:
Filety świeże lub rozmrożone skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą lub pieprzem cytrynowym, dużą ilością posiekanego koperku oraz skrapiamy oliwą. Wykładamy na folię aluminiową i obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem. (Czosnek po upieczeniu jest smaczny i łagodny, a jednocześnie nie traci większości swoich cennych właściwości. A przy tym nadaje rybie tego wyjątkowego smaku, dlatego niech Was nie zraża duża ilość czosnku w tym przepisie!) Folię zawijamy i pieczemy rybę w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 -25 minut. Pod koniec pieczenia rozchylamy folię, żeby ryba ładnie się zarumieniła.
W tym czasie pieczemy też pokrojone w ćwiartki ziemniaki, polane oliwą z oliwek i posypane rozmarynem. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy 4-6 minut w lekko osolonej wodzie. Gotowe!
W tym czasie pieczemy też pokrojone w ćwiartki ziemniaki, polane oliwą z oliwek i posypane rozmarynem. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy 4-6 minut w lekko osolonej wodzie. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz