poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Pieczone warzywa

Mój ulubiony dodatek do mięs i ryb oraz świetny zamiennik dla ziemniaków, kasz czy ryżu. Sprawdza się idealnie i za każdym razem smakuje inaczej (o ile użyjemy innej kompozycji warzywnej, lub owocowo-warzywnej - gruszki też tu świetnie pasują).

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - 30 minut. 

Składniki:

3 ziemniaki,
2 łodygi selera naciowego,
1/2 cukinii,
1/2 papryki,
cebula,
mały por (biała część),
2 marchewki,
oliwa,
zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa obieramy (oprócz cukinii) i kroimy w talarki, półtalarki lub większą kostkę. Wykładamy na blaszkę do pieczenia, polewamy oliwą i doprawiamy dużą ilością ziół prowansalskich. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut - aż do momentu, gdy warzywa ładnie się zarumienią. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz