Łosoś to moja ulubiona ryba i lubię go w każdym wydaniu, ale tak przyrządzony skradł serce również panu S., który uznał go za numer jeden wśród wszystkich ryb, które jadł -). Polecam na eleganckie przyjęcia lub po prostu na obiad niedzielny. Podany z pieczonymi warzywami smakuje wyśmienicie!
Porcja dla 2 osób.
Przygotowanie - ok. 40 minut.
Składniki:
500 g świeżego łososia (jeden płat, może być ze skórą),sól, pieprz,
duża garść koperku,
sok z połówki cytryny,
Sos miodowo-musztardowy:
1 łyżka miodu,1,5 łyżki musztardy,
sok z połówki cytryny,
duża garść koperku,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Rybę dokładnie oczyszczamy z ości za pomocą pęsety. Doprawiamy dużą ilością soli, pieprzu, soku z cytryny i posiekanym koperkiem. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 5 minut. Przygotowujemy sos - rozpuszczamy w mikrofalówce miód, dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem, rybę polewamy sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz