poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Pieczony łosoś w sosie miodowo-musztardowym

Łosoś to moja ulubiona ryba i lubię go w każdym wydaniu, ale tak przyrządzony skradł serce również panu S., który uznał go za numer jeden wśród wszystkich ryb, które jadł -). Polecam na eleganckie przyjęcia lub po prostu na obiad niedzielny. Podany z pieczonymi warzywami smakuje wyśmienicie!

Porcja dla 2 osób. 
Przygotowanie - ok. 40 minut. 

Składniki:

500 g świeżego łososia (jeden płat, może być ze skórą),
sól, pieprz,
duża garść koperku,
sok z połówki cytryny,

Sos miodowo-musztardowy:

1 łyżka miodu,
1,5 łyżki musztardy,
sok z połówki cytryny,
duża garść koperku,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz.

Przygotowanie:

Rybę dokładnie oczyszczamy z ości za pomocą pęsety. Doprawiamy dużą ilością soli, pieprzu, soku z cytryny i posiekanym koperkiem. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 5 minut. Przygotowujemy sos - rozpuszczamy w mikrofalówce miód, dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem, rybę polewamy sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz