Zaskakujące? Sama nie byłam przekonana do połączenia indyka z makrelą, ale okazało się trafione i bardzo smaczne. Wędzona ryba nadała drobiu wyrazistego smaku, a pieczone warzywa są tak pyszne, że mogłabym jeść je codziennie!
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania - ok. 40 minut.
Składniki:
ok. 500 g piersi z indyka,sól, pieprz do smaku,
łyżka oliwy.
Farsz szpinakowo - makrelowy:
200 g szpinaku mrożonego,połowa makreli wędzonej,
125 ml śmietany 12% (śmietanę można zastąpić mlekiem),
1/2 kulki mozzarelli,
1/2 cebuli,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
ostra papryka,
oliwa,
odrobina soku z cytryny,
kilka pomidorów suszonych.
Warzywa pieczone:
2 marchewki,1 cebula,
2-3 ziemniaki,
3 łodygi selera naciowego,
1/2 cukinii,
oliwa z oliwek,
zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Obieramy makrelę ze skóry i oczyszczamy z ości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Gdy cebula lekko się zarumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy następne 2 minuty. Na patelnię wrzucamy szpinak i odparowujemy z niego wodę. Dodajemy śmietanę i ser. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec wrzucamy kawałki makreli i pokrojone pomidory. Całość chwilę jeszcze razem gotujemy i odstawiamy.
Pierś z indyka dzielimy na 4 równe części i dobrze rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa obieramy (oprócz cukinii) i kroimy w talarki lub większą kostkę. Wykładamy na blaszkę do pieczenia, polewamy oliwą i doprawiamy dużą ilością ziół prowansalskich. Dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 minut do momentu, aż warzywa ładnie się zarumienią.
Farsz szpinakowo - makrelowy nakładamy na rozbite mięso i zwijamy w roladki. Podsmażamy na łyżce oliwy po 2 minuty z każdej strony, a następnie każdą roladkę zawijamy w folię aluminiową, dokładamy do warzyw i pieczemy 25 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz