Bardzo smaczne, lekkie, wiosenne danie, które mogę polecić każdej przyszłej mamie. Ryby wspomagają rozwój płodu, więc powinnyśmy jeść ich jak najwięcej! Do tego przepisu użyłam filetu z dorsza, który dodatkowo reguluje działanie tarczycy. Cukinia i pomidory to cenne źródło wielu witamin i minerałów. Ponadto cukinia posiada właściwości odkwaszające, dlatego może okazać się zbawienna przy zgadze, która często doskwiera kobietom w ciąży. Pomidory są nieocenione jeżeli chodzi o zaparcia, są też źródłem żelaza, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Mozzarella, jak każdy ser, ma sporo kalorii, ale jest też świetnym źródłem protein i wapnia. Mimo użytego sera, danie jest niskokaloryczne (1 porcja zawiera ok. 330 kcal), więc możemy się nim zajadać bez obawy, że za dużo nam przybędzie tu i ówdzie!
Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania - 35 minut.
Składniki:
1 świeży filet z dorsza -ok. 700 g,
3 małe cukinie,
1 opakowanie mozzarelli, ,
4 pomidory lub pomidory w puszce,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
sok z połówki cytryny,
sól i pieprz, ewentualnie pieprz cytrynowy,
oregano.
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plasterki i układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą i oregano. Filet z dorsza dzielimy na 4 części, przyprawiamy solą i pieprzem lub pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cukinii. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na rybie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę pieczemy ok. 15-20 minut. W tym czasie obieramy pomidory ze skórki i dusimy na oliwie z czosnkiem. Sos pomidorowy dodajemy do ryby i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut. Rybę podajemy z dodatkiem ulubionej surówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz