Składniki dla 2 osób.
Czas przygotowania - ok. 30 minut.
Składniki:
pęczek szparagów - 500 g,1 filet z kurczaka - ok. 500 g,
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
2 papryki czerwone (paprykę czerwoną można zastąpić zieloną, która zawiera duże ilości kwasu foliowego),
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
garść orzechów włoskich,
garść świeżej kolendry (lub inne świeże zioła, jeżeli kolendry nie lubimy),
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, osuszamy i pieczemy w całości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w 2 szklankach lekko osolonej wody do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie wraz z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Żeby kurczak był soczysty i miękki należy go smażyć jak najkrócej - jak już będzie biały z każdej strony należy zdjąć go z ognia.
Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni, następnie drobno je siekamy wraz z listkami kolendry. Tak przygotowaną orzechowo-ziołową kruszonkę mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną i dodajemy do kurczaka. Chwilę podgrzewamy.
Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w paski. Mieszamy z kaszą i kurczakiem.
Szparagi myjemy. Odcinamy twarde końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3-4 minuty (w przypadku starszych szparagów dłużej).
Kaszę z kurczakiem podajemy na szparagach.
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz