sobota, 17 maja 2014

Szparagi z kaszą jaglaną, orzechowo-ziołową kruszonką, pieczoną papryką i kurczakiem

Sezon na szparagi w pełni. A że krótki, goszczą na naszym stole prawie codziennie -). Są naprawdę smaczne, błyskawicznie się je przygotowuje, poza tym są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witamin A, B, C, wapnia, potasu, błonnika i są niskokaloryczne. Obowiązkowo zatem należy włączyć je do jadłospisu ciężarnych. W połączeniu z kaszą jaglaną, bogatą w białko, witaminy z grupy B, miedź i żelazo, którego tak często w ciąży brakuje, pieczoną papryką, czyli cennym źródłem witaminy C oraz orzechami włoskimi bogatymi w białko, kwasy omega-3 i kwas foliowy, danie to stanowi kolejną, zdrową i przede wszystkim bardzo smaczną propozycję dla przyszłych mam.

Składniki dla 2 osób. 
Czas przygotowania - ok. 30 minut. 

 

Składniki:

pęczek szparagów - 500 g,
1 filet z kurczaka - ok. 500 g,
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
2 papryki czerwone (paprykę czerwoną można zastąpić zieloną, która zawiera duże ilości kwasu foliowego),
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
garść orzechów włoskich,
garść świeżej kolendry (lub inne świeże zioła, jeżeli kolendry nie lubimy),
sól i pieprz.

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, osuszamy i pieczemy w całości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w 2 szklankach lekko osolonej wody do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie wraz z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Żeby kurczak był soczysty i miękki należy go smażyć jak najkrócej - jak już będzie biały z każdej strony należy zdjąć go z ognia.
Orzechy prażymy chwilę na suchej patelni, następnie drobno je siekamy wraz z listkami kolendry. Tak przygotowaną orzechowo-ziołową kruszonkę mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną i dodajemy do kurczaka. Chwilę podgrzewamy.
Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w paski. Mieszamy z kaszą i kurczakiem.
Szparagi myjemy. Odcinamy twarde końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3-4 minuty (w przypadku starszych szparagów dłużej).
Kaszę z kurczakiem podajemy na szparagach.
Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz