sobota, 10 maja 2014

Lekka pasta z krewetkami i cukinią

Smaczna, lekka pasta! Wyrazista w smaku i bardzo aromatyczna. W sam raz na lekki, szybki obiad lub kolację. To kolejny dowód na to, że proste, kilkuskładnikowe dania są najlepsze!

Porcja dla 2 osób. 
Czas przygotowania - ok. 15 minut. 

Składniki:

250 g krewetek (dowolnych),
200 g makaronu pełnoziarnistego lub razowego (u mnie penne, ale może być inny),
1 mała cukinia, 
spora garść świeżej natki pietruszki,
pół szklanki parmezanu,
3 ząbki czosnku,
pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub więcej, jeżeli ktoś lubi bardzo pikantne dania),
sól i pieprz,
oliwa z oliwek.

Przygotowanie: 

Rozmrożone krewetki zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i kajeńskim, i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Krewetki wraz z oliwą i przyprawami wrzucamy na patelnię i chwilę smażymy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych okach i dodajemy do krewetek. Smażymy do momentu, aż wszystkie składniki połączą się, a cukinia będzie miękka. Dodajemy makaron, 3/4 przygotowanego parmezanu oraz natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym parmezanem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz