W związku z tym, że sama już wkrótce zostanę mamą, pomyślałam, że warto wprowadzić na blogu nową kategorię - Dieta Przyszłych Mam, dla kobiet w ciąży, które w tym szczególnym dla nich czasie chcą jeść zdrowo i dbają o to, żeby ich posiłki były pełnowartościowe i dostarczały im i ich maluchom maksimum cennych składników. Wiele przepisów, które zostały opublikowane wcześniej też się nadaje, dlatego polecam prześledzić wszystkie posty -). Dodam jednocześnie, że ze względów zdrowotnych jestem na diecie lekkostrawnej i niektórych produktów nie wolno mi jeść. Ale staram się, żeby było pełnowartościowo, a mały Karol zdrowo rósł w brzuchu mamy -).
Sałatka z kurczakiem, awokado, młodym szpinakiem, cukinią i prażonym sezamem to jedno z dań, które śmiało mogę polecić kobietom ciężarnym - pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, kwas foliowy, kwasy omega-3, wapń, potas, miedź, błonnik i żelazo - wszystko to znajdziecie w tej smacznej sałatce! Poza tym sałatka jest z mięsem, więc tatusiowie też chętnie się nią zajadają -).
Porcja dla 2 osób.
Przygotowanie - ok. 30 minut.
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka,
3 duże garści świeżego szpinaku,
mała cukinia,
1 dojrzałe awokado,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka płynnego miodu,
płaska łyżeczka musztardy,
sól i pieprz,
sezam łuskany.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, solimy i skrapiamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso i cukinię pieczemy 15-20 minut. Mięso powinno być miękkie, soczyste, nie suche! Szpinak myjemy i osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy cukinię i kurczaka. Sezam chwilę prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Mieszamy wszystkie składniki na sos - miód, oliwę, musztardę, sól i pieprz - i polewamy nim sałatkę. Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz