sobota, 10 maja 2014

Sałatka z kurczakiem, awokado, szpinakiem i cukinią

W związku z tym, że sama już wkrótce zostanę mamą, pomyślałam, że warto wprowadzić na blogu nową kategorię - Dieta Przyszłych Mam, dla kobiet w ciąży, które w tym szczególnym dla nich czasie chcą jeść zdrowo i dbają o to, żeby ich posiłki były pełnowartościowe i dostarczały im i ich maluchom maksimum cennych składników. Wiele przepisów, które zostały opublikowane wcześniej też się nadaje, dlatego polecam prześledzić wszystkie posty -). Dodam jednocześnie, że ze względów zdrowotnych jestem na diecie lekkostrawnej i niektórych produktów nie wolno mi jeść. Ale staram się, żeby było pełnowartościowo, a mały Karol zdrowo rósł w brzuchu mamy -). 
Sałatka z kurczakiem, awokado, młodym szpinakiem, cukinią i prażonym sezamem to jedno z dań, które śmiało mogę polecić kobietom ciężarnym - pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, kwas foliowy, kwasy omega-3, wapń, potas, miedź, błonnik i żelazo - wszystko to znajdziecie w tej smacznej sałatce! Poza tym sałatka jest z mięsem, więc tatusiowie też chętnie się nią zajadają -).

Porcja dla 2 osób. 
Przygotowanie - ok. 30 minut. 

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka, 
3 duże garści świeżego szpinaku, 
mała cukinia,
1 dojrzałe awokado, 
2 łyżki oliwy, 
1 łyżka płynnego miodu, 
płaska łyżeczka musztardy, 
sól i pieprz, 
sezam łuskany. 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, solimy i skrapiamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso i cukinię pieczemy 15-20 minut. Mięso powinno być miękkie, soczyste, nie suche! Szpinak myjemy i osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy cukinię i kurczaka. Sezam chwilę prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Mieszamy wszystkie składniki na sos - miód, oliwę, musztardę, sól i pieprz - i polewamy nim sałatkę. Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz