poniedziałek, 26 maja 2014

Szparagi z jajkiem w koszulce, wędzonym łososiem i sosem holenderskim

Smaczne, szybkie i lekkie danie w sam raz na upalne dni! Uwielbiam połączenie jajka, wędzonego łososia i szparagów polanych delikatnym, kremowym sosem holenderskim. Do sosu dodatkowo dodaję gałkę muszkatołową, żeby podkręcić smak i więcej soku z cytryny niż w oryginale. I taki zestaw mogę jeść trzy razy dziennie! -)

Składniki na 2 porcje. 
Czas przygotowania - ok. 20 minut. 

Składniki:

pęczek szparagów - najlepiej zielonych, 
2 jajka, 
150 g wędzonego łososia, 
świeży koperek.

Sos:

100 g masła, 
2 żółtka, 
sok z 1/2 cytryny (lub więcej), 
sól i pieprz, 
ewentualnie gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, obieramy (ja obieram tylko białe szparagi), odcinamy twarde końcówki. Szparagi gotujemy al dente w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, ewentualnie odrobiną cukru. Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy i zagotowujemy. Żółtka ubijamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową w misce, którą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczone masło powoli dodajemy do żółtek ciągle je ubijając. Sos jest gotowy gdy jest odpowiednio gęsty i puszysty. Przygotowujemy jajka w koszulce. Jajko wbijamy do małej miseczki. W szerokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Gdy już zacznie wrzeć, do wody powoli wlewamy jajko. Gdy białko zetnie się i obtoczy sobą żółtko, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3 min. (jeżeli chcemy aby żółtko też się ścięło, trochę dłużej). Jajko wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. To samo robimy z drugim jajkiem. Szparagi wykładamy na talerze. Na szparagi kładziemy łososia, posypujemy koperkiem, wykładamy jajka i całość polewamy sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz