Smaczne, szybkie i lekkie danie w sam raz na upalne dni! Uwielbiam połączenie jajka, wędzonego łososia i szparagów polanych delikatnym, kremowym sosem holenderskim. Do sosu dodatkowo dodaję gałkę muszkatołową, żeby podkręcić smak i więcej soku z cytryny niż w oryginale. I taki zestaw mogę jeść trzy razy dziennie! -)
Składniki na 2 porcje.
Czas przygotowania - ok. 20 minut.
Składniki:
pęczek szparagów - najlepiej zielonych,
2 jajka,
150 g wędzonego łososia,
świeży koperek.
Sos:
100 g masła,
2 żółtka,
sok z 1/2 cytryny (lub więcej),
sól i pieprz,
ewentualnie gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, obieramy (ja obieram tylko białe szparagi), odcinamy twarde końcówki. Szparagi gotujemy al dente w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, ewentualnie odrobiną cukru. Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy i zagotowujemy. Żółtka ubijamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową w misce, którą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczone masło powoli dodajemy do żółtek ciągle je ubijając. Sos jest gotowy gdy jest odpowiednio gęsty i puszysty. Przygotowujemy jajka w koszulce. Jajko wbijamy do małej miseczki. W szerokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Gdy już zacznie wrzeć, do wody powoli wlewamy jajko. Gdy białko zetnie się i obtoczy sobą żółtko, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3 min. (jeżeli chcemy aby żółtko też się ścięło, trochę dłużej). Jajko wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. To samo robimy z drugim jajkiem. Szparagi wykładamy na talerze. Na szparagi kładziemy łososia, posypujemy koperkiem, wykładamy jajka i całość polewamy sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz