niedziela, 8 czerwca 2014

Kulki rozkoszy

Pomysł na kulki drobiowe z fetą zrodził się spontanicznie i niejako został wymuszony sytuacją - z mięs w lodówce ostała się tylko mała pierś z kurczaka, a tu święto i wszystkie sklepy zamknięte. Eksperyment udał się na tyle, że pan S. uznał je odkryciem roku i czule nazwał kulkami rozkoszy -). Klopsiki są naprawdę bardzo smaczne i idealnie komponują się z młodą fasolką i ziemniaki. Polecam!

Składniki na ok. 8 klopsów. 
Czas przygotowania - do 30 minut. 

Składniki:

pojedyncza pierś z kurczaka, 
1 jajko,
1 cebula, 
1 ząbek czosnku,
kawałek sera feta,
sól i pieprz, 
bułka, 
olej do smażenia.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i miksujemy w blenderze. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka łyżek bułki tartej, aby mięso było zwarte i klopsy nie rozpadały się. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki. W środek każdej kulki wkładamy ser feta i szczelnie zaklejamy mięsem tak, aby ser nie wypłynął podczas smażenia. Klopsy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z gotowanymi warzywami i surówkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz