Pomysł na kulki drobiowe z fetą zrodził się spontanicznie i niejako został wymuszony sytuacją - z mięs w lodówce ostała się tylko mała pierś z kurczaka, a tu święto i wszystkie sklepy zamknięte. Eksperyment udał się na tyle, że pan S. uznał je odkryciem roku i czule nazwał kulkami rozkoszy -). Klopsiki są naprawdę bardzo smaczne i idealnie komponują się z młodą fasolką i ziemniaki. Polecam!
Składniki na ok. 8 klopsów.
Czas przygotowania - do 30 minut.
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka,
1 jajko,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
kawałek sera feta,
sól i pieprz,
bułka,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i miksujemy w blenderze. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka łyżek bułki tartej, aby mięso było zwarte i klopsy nie rozpadały się. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki. W środek każdej kulki wkładamy ser feta i szczelnie zaklejamy mięsem tak, aby ser nie wypłynął podczas smażenia. Klopsy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z gotowanymi warzywami i surówkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz