poniedziałek, 23 czerwca 2014

Krem z pieczonej papryki

Rewelacyjna, zdrowa zupka. W zależności od upodobań można ją podać z jogurtem greckim, parmezanem, podpieczoną tortillą lub grzankami czosnkowymi. 

Składniki na ok. 4 porcje.
Czas przygotowania - 40 minut. 

Składniki:

4 duże papryki (u mnie dwie czerwone, zielona i żółta), 
1 duża cebula, 
1 duży ziemniak,
500 ml bulionu warzywnego, 
pieprz i sól, 
pieprz kajeński, 
łyżka oliwy z oliwek, 
jogurt grecki/ starty parmezan, ewentualnie 1 placek tortilli pokrojony w trójkąty i podpieczony na suchej patelni lub grzanki czosnkowe.

Przygotowanie:

Papryki myjemy, osuszamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 25 minut. Gdy skórka papryki stanie się brązowa wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy (gdy papryki lekko przestygną łatwiej będzie obrać je ze skórki). Ziemniaka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy zeszkloną cebulę i paprykę, a następnie całość miksujemy na gładki krem. Dekorujmy jogurtem greckim lub startym parmezanem, ewentualnie pokrojoną i podpieczoną na suchej patelni tortillą lub grzankami czosnkowymi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz