niedziela, 27 lipca 2014

Kurczak po luizjańsku z aksmaitnym puree ziemniaczanym

Dawno na blogu nie pojawił się żaden wpis za co serdecznie przepraszam... Niestety, ciąża rządzi się swoimi prawami, również prawem do lenistwa -). Muszę się jednak przyznać, że lenistwo dotyczy wyłącznie strefy fotograficzno-edytorskiej bloga, bo gotować nie przestałam, a zawodowo pracuję nadal, chociaż do rozwiązania zostały 3 tygodnie -). 
Wracając do kurczaka - przepis został zaczerpnięty z menu jednej z naszych ulubionych restauracji toruńskich i chociaż kucharz nigdy swojego przepisu nie zdradził, metodą prób i błędów, a głównie dzięki sugestiom pana S., który, co trzeba mu przyznać, ma bardzo czułe kupki smakowe, doszliśmy do smaku niemal identycznego, co restauracyjny. Przy tym jest to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na kurczaka. Robi się go błyskawicznie, a smakuje niebanalnie, ba, nawet wykwintnie. Świetnie sprawdzi się na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Polecam!

Porcja dla 2 osób (w tym 1 osoba z wilczym, nienasyconym, ciążowym apetytem). 
Czas przygotowania - ok. 30 minut. 

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka, 
sól i pieprz, 
gorczyca biała, 
oliwa do smażenia, 
jedna cebula, 
4-5 ząbków czosnku, 
śmietana 12% lub 18%, (może też być jogurt grecki lub o niższej zawartości tłuszczu), 
musztarda (ok. pół słoiczka), 
ocet winny biały, 

kilka ziemniaków, 
mleko (kilka łyżek), 
warzywa do wyboru - zielona fasolka, kalafior, brokuły, itp. 

Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (można też filet podzielić na dwie części i pokroić dopiero na talerzu - tak będzie wykwintniej). Mięso doprawiamy solą, pieprzem i gorczycą. Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek drobno kroimy, lub przeciskamy przez praskę. Kurczaka, wraz z cebulą i czosnkiem smażymy na oliwie z oliwek do momentu, aż cebula zmięknie, a mięso zrobi się białe (ważne, żeby kurczaka nie smażyć za długo, bo mięso będzie suche). Na patelnię wlewamy ocet winny i chwilę jeszcze smażymy. Dodajemy śmietanę, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje. Sos powinien być lekko kwaskowaty, kremowy i mocno musztardowy. 
W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mleko i ugniatamy widelcem na puree. Podajemy z kalafiorem, fasolką szparagową, brokułami lub ulubioną sałatką. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Sorry... Ten kurczak może być pyszny, ale nie jest po luizjański. Brak podstawowych przypraw - oregano, tymianku, wędzonej i słodkiej papryki, sosu sojowego no i słodkiego sosu chilli..

    OdpowiedzUsuń