niedziela, 8 czerwca 2014

Kanapki z pastą z awokado i hummusem

Idealne śniadanie dla przyszłych Mam - bardzo zdrowe i pożywne. Podane ze świeżymi owocami dostarczy Mamom energii na całe przedpołudnie!

Czas przygotowania - ok. 30 minut. 

Składniki:

pieczywo pełnoziarniste,
ulubione owoce - arbuz, winogrono, truskawki, maliny.  

 

Hummus:

5 łyżek sezamu,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka oleju sezamowego,
ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
puszka cieczerzycy,
kilka łyżek zimnej, przegotowanej wody.

Pasta z awokado:

1 dojrzałe awokado,
2 jajka,
sól i pieprz,
dwie łyżki jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Uprażony sezam studzimy, przesypujemy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do powstałej pasty (tahini) dodajemy pozostałe składniki - olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny, odsączoną cieczerzycę i wodę. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Jajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy. Składniki wrzucamy do blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek lub jogurt naturalny i miksujemy na gładką masę.

Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz