Czas przygotowania - ok. 30 minut.
ulubione owoce - arbuz, winogrono, truskawki, maliny.
2 łyżki oliwy,
1 łyżka oleju sezamowego,
ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
puszka cieczerzycy,
kilka łyżek zimnej, przegotowanej wody.
2 jajka,
sól i pieprz,
dwie łyżki jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek.
Jajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy. Składniki wrzucamy do blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek lub jogurt naturalny i miksujemy na gładką masę.
Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!
Składniki:
pieczywo pełnoziarniste,ulubione owoce - arbuz, winogrono, truskawki, maliny.
Hummus:
5 łyżek sezamu,2 łyżki oliwy,
1 łyżka oleju sezamowego,
ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
puszka cieczerzycy,
kilka łyżek zimnej, przegotowanej wody.
Pasta z awokado:
1 dojrzałe awokado,2 jajka,
sól i pieprz,
dwie łyżki jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Uprażony sezam studzimy, przesypujemy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do powstałej pasty (tahini) dodajemy pozostałe składniki - olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny, odsączoną cieczerzycę i wodę. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.Jajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy. Składniki wrzucamy do blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek lub jogurt naturalny i miksujemy na gładką masę.
Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz