środa, 18 lutego 2015

Czerwona sałatka z jabłkiem i gorgonzolą

Uwielbiam buraki, szczególnie w sałatkach! Świetnie komponują się z serami, owocami, sałatami, orzechami, pestkami, sosami. Tak naprawdę, czego by nie dodać do takiej sałatki, zawsze smakuje dobrze. Dzisiaj na blogu buraki w połączeniu z jabłkiem i gorgonzolą. Pycha!

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania - 10 min., nie licząc czasu gotowania buraków (1 godz.)

2 duże buraki 
1 kwaśne jabłko 
1 czerwona cebula 
ok. 80 g gorgonzoli (może być inny ser pleśniowy, albo feta)
garść orzechów włoskich
garść nasion słonecznika 
1 łyżka miodu 
2 łyżki oliwy z oliwek 
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz  

Buraki gotujmy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i obieramy (buraki można upiec, każdy osobno zawinięty w folię aluminiową). Buraki i jabłka kroimy w półksiężyce, skrapiamy octem balsamicznym. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i sparzamy wrzątkiem. Ostudzoną cebulę dodajemy do buraków i jabłek i mieszamy z pokruszoną gorgonzolą. Z oliwy, miodu, soli i pieprzu przygotowujemy dressing. Na suchej patelni prażymy orzechy i słonecznik. Dodajemy do sałatki. Przed podaniem polewamy dressingiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz