Smaczne, lekkie, aromatyczne danie, które przygotujesz w 30 min.
Porcja dla 2-3 osób
Czas przygotowania - 30 min.
500 g filetu z indyka
sól, pieprz
2 duże ząbki czosnku
oregano (ewentualnie natka pietruszki lub inne zioła)
kilka suszonych pomidorów
kilka suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
100 g szynki parmeńskiej
puszka pomidorów
pieprz kajeński
ulubiony ser (ja dodałam kulkę mozzarelli i ok. 80 g gorgonzoli)
Filet z indyka kroimy w 2cm plastry i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi suszonymi pomidorami, oregano, natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami. Indyka z jednej strony smarujemy oliwą z oliwek z czosnkiem i ziołami i zwijamy w roladki. Każdą roladkę zawijamy w plaster szynki parmeńskiej i smażymy na oliwie z każdej strony przez ok. 5-6 min. Z patelni wylewamy pozostałą po smażeniu oliwę i dodajemy pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim i dusimy ok. 10 min. Do sosu dodajemy ser i czekamy aż się roztopi, a następnie zestawiamy z ognia. Roladki podajemy z puree z ziemniaków i marchewki, ryżem, kaszą lub bagietką pieczoną z czosnkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz