niedziela, 8 marca 2015

Najlepsze ciasto do tart!


































To ciasto jest absolutnie wyjątkowe! Coś między ciastem kruchym a francuskim, nawet bardziej francuskie niż kruche, z tą różnicą, że robi się je w 5 min., a nie 12 godzin -). Jeżeli chodzi o środek to wedle upodobań, bo to i tak tylko dodatek do ciasta! Na zdjęciu tarta ze szpinakiem, fetę, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Palce lizać!

Ciasto:
1 szklanka mąki 
szczypta soli 
1 żółtko
trochę więcej niż pół kostki dobrego masła (82% zawartości tłuszczu mlecznego)
1/4 szklanki wody 

Zimne masło siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki łączymy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na cienki placek o średnicy trochę większej niż nasza forma do tarty. Możemy użyć do tego papieru do pieczenia. Nie podsypujemy ciasta mąką, nawet gdy wydaje się za lepkie! Delikatnie przenosimy placek do formy i dopasowujemy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

Środek:
śmietana 18%
2 jajka
1 łyżka mąki
200 gr mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 kulka mozzarelli
pół kostki sera feta
5-6 pomidorów suszonych
pieprz
pieprz cayenne
2 łyżki oliwy z oliwek

Szpinak rozmrażamy i smażymy na oliwie z oliwek razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy sery i czekamy chwilę aż się rozpuszczą i połączą ze szpinakiem. Doprawiamy pieprzem i chilli. Odstawiamy do wystygnięcia. Do śmietany wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy szpinak z serami i mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz